OM OSS

VÅR HISTORIE

Halden Båtforening

Halden Båtforening er en gammel forening og daterer seg tilbake til 1912.  Foreningen er bygget opp av medlemmer som driver båtforening på dugnadsbasis. Halden Båtforening skal samle båtinteresserte i byen for å skape og vedlikeholde et godt båtmiljø. Foreningen har klubblokale i Søndre Sjøbod i Halden gjestehavn.

Fredrikshald Motorbaatforening​

Halden Båtforening  er en gammel forening som daterer seg tilbake til 1912. I Fredrikshald den 12. juni 1912 var det samlet en del motorbåtinteresserte i Fredrikshalds teater. Disse ønsket å danne en forening for å fremme bruk av motorbåt og motorbåtsport i distriktet. Etter en debatt ble man enige om å danne en forening allerede denne kvelden. Navnet ble Fredrikshald Motorbaatforening. Den første formann ble valgt: Carl Hamilton.

Det var det såkalt «sportslige» moment som var den viktigste årsaken til at foreningen ble stiftet. Med sport mente man regattaer og eskadreturer. Medlemmene var også opptatt av å få etablert organisert båthavn og opplagsplass. Det ble ganske raskt sendt et brev til havnestyret om å få tildelt havneplass, så ikke båtene måtte ligge henslengt langs bryggene. (sitat fra protokollen). Det første året ble det arrangert to regattaer og en eskadretur. Medlemstallet steg til 58, og økonomien var god – kr 125,94 i formue pr. 1914.

Medlemshytta

Hytta kom på plass i løpet av 1954, med materialer blant annet fra en gammel huspram foreningen fikk kjøpt for en billig penge. I 1955 var hytta ferdig. Innvielsen skjedde søndag 14. august kl. 1200. Åpningen ble behørig markert med et hundretalls gjester. Bygget ble fornyet i 1986, og igjen ombygd senere. Sommeren 1987 ble det tatt et kjempeløft ved at brygga mot Makø ble ombygd delvis med leid hjelp, men mest på dugnad. Det ble plass til flere båter samt at den ble utvidet med platå over til badeplassen. I 1996 ble strømmen installert, det samme ble snurredassen.

Brattholmen ble raskt et yndet utfartssted sommertid, med bading og telting som hovedaktiviteter. Den gangen var derimot bryggefasilitetene var av enkleste sort, men i forhold til båtenes antall og størrelse var de tilstrekkelige på den tiden.

Byggekomiteen:

Alf Harridsleff, Omar Andreassen, 
Hjalmar Langedal, Einar Larsen, Leif Haarby, Carl M. Olsen, Karl Strømberg, Ebbe Samuelsen, Eilif Hegge og Arthur Larsen.

Brattholmen

Båtforeningen har et eget tilholdssted på Brattholmen, beliggende på østsiden av Hvaler ved Sekken.Foreningen kjøpte denne nordre delen av øya i 1938 for 1500 kroner. Båtforeningens anlegg på Brattholmen har gledet haldensere gjennom flere generasjoner.

Brattholmen ble raskt et yndet utfartssted sommertid, med bading og telting som hovedaktiviteter. Den gangen var derimot bryggefasilitetene var av enkleste sort, men i forhold til båtenes antall og størrelse var de tilstrekkelige på den tiden.

Les hele historien!

Du kan lese mer om historien i Halden båtforenings 100-årsberetning, skrevet av Jan Eigil Tønnesen, Terje Henriksen og Tore Johansen.

Vi bruker cookies. Du aksepterer bruk av informasjonskapsler ved bruk av dette nettstedet.